جراحی سرطان تیروئید

Follicular thyroid cancer 1 1024x576 1

دانش پایه‌ای در رابطه با سرطان تیروئید انواع مختلفی از سرطان تیروئید وجود دارد که اکثراً قابل درمان هستند در اکثر انواع سرطان تیروئید عمل جراحی توصیه می­گردد.

تیروئید

تیروئید غده ای درون ریز به شکل پروانه در قسمت جلویی گردن است. در مردان تیروئید دقیقا زیر سیب گلو واقع شده. تیروئید از دو لوب (بخش) چپی و راستی تشکیل شده است. یک بافت نازک با نام ایسموس (تنگه) (isthmus) دو لوب را به هم متصل می­کند. تیروئید موادی به نام هورمون را در بدن تولید می­کند. هورمون­های ترشح شده توسط تیروئید از طریق گردش خون در بدن پخش می­شوند و وظیفه تنظیم دمای بدن، فشار خون، ضربان قلب، وزن و متابولیسم (نرخ تبدیل غذا به سوخت بدن) را دارد.

دو هورمون اصلی که توسط غده تیروئید تولید می­شود تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) نام دارند که به این دو برای سادگی “هورمون تیروئید” می­گویند. تیروئید برای تولید این هورمون­ها به ماده معدنی به نام ید احتیاج دارد. برخی از غذاها و نمک طعام یددار منبع اصلی این ماده هستند.

چهار غده با اندازه تقریبی نخود در پشت غده تیروئید واقع هستند. به آنها غدد پاراتیروئید می­گویند. وظیفه این غدد تنظیم کلسیم موجود در جریان خون است.

غده تیروئید

گره (نودول) های تیروئید (Thyroid nodules)

گره­های تیروئیدی معمولاً نقاط گرد و کوچکی با رشد غیرطبیعی درون غده تیروئید هستند. اکثر نودول­ها سرطانی نیستند. نودول­های خیلی کوچک معمولاً قابل مشاهده یا حس شدن نیستند، اما نودول­های بزرگ را می­توان هنگام معاینه با دست تشخیص داد.

اکثر نودول­های تیروئید علائم خاصی را به همراه ندارند. در اکثر مواقع هنگام عکس­برداری به دلایل دیگر به صورت اتفاقی دیده می­شوند. علائم احتمالی نودول­های بزرگ شامل:

  • یک برجستگی مشهود در ناحیه گردن
  • مشکلات تنفسی
  • درد گردن
  • مشکل در بلع
  • تغییر در صدا

چه افرادی در خطر هستند؟

زنان سه برابر مردان در خطر ابتلا به سرطان تیروئید هستند. به نسبت دیگر انواع سرطان، سرطان تیروئید در بزرگسالان زودتر تشخیص داده می­شود. سرطان تیروئید در بین گروه سنی 18 تا 33 سال به عنوان شایع­ترین نوع سرطان شناخته می­شود.

ریسک فاکتور به هر عاملی که شانس ابتلا به یک بیماری را افزایش دهد اتلاق می­شود. شایع­ترین ریسک فاکتور سرطان تیروئید سابقه خانوادگی و در معرض تشعشعات قرار گرفتن است.

  • قرار گرفتن در معرض تشعشعات:

هر فردی که در گذشته مورد درمان رادیوتراپی در ناحیه سر و گردن قرار گرفته است؛ ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان تیروئید برخوردار است. قرار گرفتن در معرض تشعشعات شدید یا مواد رادیواکتیو نیز می­تواند ریسک سرطان تیروئید را افزایش دهد.

  • سابقه خانوادگی

اکثر موارد سرطان تیروئید اسپورادیک است، یعنی ریسک فاکتور مشخصی ندارد. با این وجود در برخی از موارد، سرطان تیروئید می­تواند ارثی باشد. سابقه فردی یا خانوادگی سرطان تیروئید یا سندروم­های مرتبط می­تواند ریسک فاکتور سرطان تیروئید باشد. سندروم­های مرتبط با سرطان تیروئید شامل موارد زیر است:

  • پولیپوز آدنوماتوز (FAP)
  • سندرم کارنی (Carney complex)
  • سندرم کاودن (Cowden syndrome)
  • سندروم نئوپلازی اندورکین (MEN)

در برخی از سرطان­ها ریسک بالاتری از سرطان توسط والدین به فرزندان از طریق ژن­ها منتقل می­شود. جهش ژنتیکی زمانی رخ می­دهد که تغییری در ژنوم ایجاد می­شود. جهش ژنتیکی می­تواند قبل از تولد از طریق یکی از والدین ایجاد شود (ارثی) یا می­تواند در اثر آسیب ژنتیکی و در مراحل بعدی زندگی رخ دهد (اکتسابی).

افرادی که جهش ژنتیکی موروثی دارند ریسک بالاتری برای گرفتن سرطان دارند، هر چند به سرطان مبتلا نشوند. تنها بخش کوچکی از سرطان­های تیروئید به علت جهش ژنتیکی موروثی رخ می­دهد.

پیش­آگهی، پروگنز (Prognosis)

پیش­آگهی به معنی روند و نتیجه مورد انتظار یک بیماری است و شامل احتمال درمان سرطان و احتمال عود مجدد آن است. اکثر سرطان­های تیروئیدی که در افراد زیر 55 سال تشخیص داده می­شوند پیش­آگهی فوق­العاده بالایی دارند و قابل درمان کامل هستند.

آزمایشات

با وجود اینکه اکثر نودول­های پیدا شده در تیروئید سرطانی نیستند، انجام آزمایشات لازم روی آنها توصیه می­گردد. اولین آزمایش­هایی که معمولاً پس از یافتن یا شک بر حضور نودول انجام می­شوند شامل:

  • آزمایش خون TSH
  • سونوگرافی تیروئید و گردن

پزشک بر اساس نتایج این دو آزمایش تصمیم می­گیرد که آیا بیوپسی (نمونه­برداری) لازم است یا خیر.

آزمایش TSH

TSH هورمونی است که توسط غده هیپوفیز، واقع در مغز ترشح می­شود. TSH وظیفه کنترل هورمون­های مترشحه از تیروئید را دارد. دلیل آزمایش سطح TSH اطمینان از این امر است که نودول­ها هورمون تیروئید تولید نمی­کنند. نودول­هایی که هورمون تیروئید ترشح می­کنند به ندرت سرطانی هستند. آزمایش TSH نمی­تواند برای تشخیص سرطان تیروئید استفاده شود.

میزان بالای TSH به معنی کمبود هورمون­های تیروئید است. همچنین میزان پایین TSH به معنی سطح بالای هورمون تیروئید در خون است. اگر TSH پایین باشد (می­تواند به معنی تیروئید پرکار هم باشد) امکان دارد پزشک آزمایش جذب ید رادیواکتیو (RAI) را تجویز کند.

سونوگرافی

سونوگرافی عادی­ترین روش تصویربرداری برای تشخیص سرطان تیروئید است. در این روش با استفاده از امواج فراصوت اندازه، شکل و مکان نودول در تیروئید مشخص می­شود.

سونوگرافی تیروئید و گردن سریع و بدون درد انجام می­شود. معمولاً در حال انجام سونوگرافی از بیمار درخواست می­شود تا دراز بکشد. یک وسیله به نام پروب سونوگرافی روی گردن قرار می­گیرد. رادیولوژیست روی موضع ژل می­زند و با جلو و عقب بردن پروب مکان تیروئید را مشخص می­کند.

با وجود اینکه سونوگرافی شایع­ترین روش تصویربرداری از تیروئید است روش­های زیر ممکن است مورد استفاده قرار گیرد:

  • PET اسکن
  • CT اسکن
  • MRI

نمونه ­برداری (Biopsy)

در نمونه­برداری (بیوپسی) نمونه­هایی از مایعات و بافت­های بدن را برای آزمایش خارج می­کنند. پزشک بعد از انجام سونوگرافی بر اساس اندازه، شکل و خصایص دیگر نودول­ها تصمیم می­گیرد که آیا بیوپسی ضروری است. برخی نودول­ها نیازی به بیوپسی ندارند و تنها با سونوگرافی پایش (monitor) می­شوند.

اگر بیمار به نمونه­برداری نیازمند باشد، معمولاً از روشی به نام آسپیراسیون با سوزن نازک (FNA) انجام می­شود. بعضا به جای FNA، نمونه­برداری با سوزن نیز می­گویند. در روش FNA با استفاده از یک سوزن باریک نمونه­ای از نودول مشکوک گرفته می­شود. معمولاً به صورت همزمان تصویربرداری سونوگرافی نیز انجام می­شود تا مکان دقیق نقاط مشکوک مشخص شود و نمونه­گیری دقیق باشد.

نتایج پاتولوژی

نمونه­های بیوپسی به یک پزشک پاتولوژی ارجاع داده می­شود. پاتولوژیست­ها پزشکانی هستند که در زمینه مطالعه و تشخیص بافت و سلول­های بیمار، تخصص دارند. پزشک پاتولوژیست نمونه­ها را زیر میکروسکوپ چک می­کند و تعیین می­کند که آیا نودول­ها سرطانی هستند و در صورت سرطانی بودن نوع آن چیست.

در بعضی از ضایعه­ها مانند تومور فولیکولار تیروئید (Follicular) و هرتل (Hürthle cell tumors)،  با کمک FNA می­توان به ذات سلول­ها پی برد، اما نمی­توان تعیین کرد که آیا نودول­ها خوش­خیم (benign) یا بدخیم (malignant) هستند. در این ضایعه­ها، برای تشخیص نهایی به جراحی نیاز است.

در سال­های اخیر، آزمایشات ملکولی سرطان به وجود آمده­اند و کمک می­کنند که آیا در شرایط مشابه که نمی­توان تشخیص قطعی خوش­خیم یا بدخیم بودن دارد به جراحی نیاز است یا خیر.

Untitled design 2025 01 02T145536.318

شایع­ترین نوع سرطان تیروئید پاپیلاری کارسینوم (Papillary carcinoma) هست و بعد از آن سرطان فولیکولار (Follicular carcinoma) شیوع فراوانی دارد. به سرطان­های تیروئید اعم از پاپیلاری، فولیکولار و هرتل “تمایزیافته” می­گویند. سرطان­های تمایزیافته معمولاً به آهستگی رشد می­کنند و پخش می­شوند.

سرطان مدولاری تیروئید بعد از پاپیلاری و فولیکولار جایگاه سوم شایع­ترین نوع سرطان تیروئید را دارد. این نوع از سرطان می­تواند موروثی باشد.

سرطان تیروئید آناپلاستیک (Anaplastic) تهاجمی­ترین و خطرناک­ترین نوع سرطان تیروئید است. خوش­بختانه این گونه از سرطان نادر است و اغلب افراد مسن را درگیر می­کند.

گونه و مشخصات ضایعات اعم از خوش­خیم یا بدخیم در گزارش پاتولوژی ذکر می­گردد. توصیه می­گردد بیماران یک نسخه از نتایج آزمایش پاتولوژی را نزد خود نگه دارند. این گزارشات به تیم پزشکی برای برنامه­ریزی درمان و مراقبت­های پس از درمان کمک می کند